כפי שכבר הצהרתי בוידוי חושפני בפוסט הזה, אני משוגעת על בטון. זה פשוט חומר מהמם. המראה- מחוספס ו״אורבני״, ההכנה קלה להפליא והאפשרויות אינסופיות. כשנפל לי האסימון להטביע בבטון תחרה התרגשתי במיוחד: הזדמנות ליישם דוגמא עדינה ו״נשית״ (אפילו סבתאית) על חומר קריר ונוקשה כמו בטון.
מקורה של ההברקה הזו בביקור שגרתי בחנות לכלים חד פעמיים כאן בשכונה. אני תמיד נכנסת לחנויות מסוג זה, מאותה סיבה שאני נכנסת לחנויות חומרי בניין: אני מוצאת המון השראה במקומות הללו, המלאים ברכיבים מרתקים שיכולים להפוך למוצרים עוד יותר מרתקים. החנויות האלה הם חנויות הכלים שלי ליצירה, והדמיון שלי משתולל בכל ביקור כזה. נכון שעכשיו אתם רוצים שאפסיק לקשקש ומהר מהר אלמד אתכם איך מכינים? ידעתי!
-מפה/ראנר תחרה פלסטיקי, מהסוג שמוצאים בחנויות כלי בית וחד פעמי
– חלקו התחתון של קרטון חלב/מיץ או כל מיכל אחר שמסוגל להכיל נוזלים ומתאים בגודל למה שתרצו לצקת
– קרטון ביצוע או קרטון קשיח אחר
– מלט אפור (הסברים נוספים על עבודה בבטון, בפוסט הזה)
– מסקינג טייפ, כלי חד פעמי לערבוב הבטון, מקלון לערבוב, ספריי דבק
בוחרים מפת פלסטיק שיש בה חלקי תחרה שאוהבים, מוודאים שהתחרה תלת מימדית ומעניינת (להבטיח שההטבעה תהיה עמוקה ונהדרת!).
חותכים את הקרטון בכדי לייצר את החלק הפנימי של התבנית: העקרון אומר שדפנות התבנית הפנימית צריכות להיות צרות ב-2 ס״מ לפחות מהמיכל החיצוני. אם קרטון החלב בסיסו כ- 7X7 ס״מ, בסיס התבנית הפנימית יהיה 5X5 ס״מ. ארבע הדפנות של התבנית הפנימית יהיו ברוחב 5 ס״מ, ובגובה הנדרש (אני ביצעתי 12 ס״מ).
חותכים בסיס וארבע דפנות, מניחים בסיס ושתי דפנות על רצועת מסקינג טייפ, מדביקים. מוסיפים עוד מסקינג טייפ ושתי דפנות ומרכיבים קופסא קטנה. אין צורך להתעכב בניסיון שיהיה מושלם. בערך זה ממש מצויין.
אחרי שהרכבנו קופסא, נעטוף אותה מכל כיוון במסקינג טייפ, לאטום אותה לנוזלים.
חותכים מהמפה מקטע תחרה שחביב עליכם, מקפידים שאורכו יתאים למידותיו הפנימיות של קרטון החלב. איך יודעים מה אלה? קפצו לתמונה הבאה.
״מנתחים״ את קרטון החלב כמו בתמונה למטה: חותכים לאורכה של פינה אחת עד לבסיס, וחותכים את הבסיס לאורך ההיקף, כך שרק פאה אחת שלה נשארת מחוברת ליתר הקרטון. עכשיו ניתן למדוד בפשטות את אורכו הפנימי של הקרטון, ולהחליט על הגובה שניצק (אני יצקתי בערך 10 ס״מ גובה).
ניתן לראות למטה שעשיתי ״תספורת״ קלה לתחרה, כך שדוגמת הפרחים תהיה שלמה ולא יהיו לי פרחים קצוצים וחלקיים. מרססים ספריי דבק על גב התחרה (באזור מוגן ומאוורר כמו קופסת קרטון בחוץ – הדבר הזה משאיר שכבה דביקה נוראית על כל מה שמרססים מעליו).
מדביקים את התחרה על גבי הקרטון ומהדקים היטב.
עכשיו, בעזרת מסקינג טייפ מסתערים על הקרטון כאילו אין מחר – מרכיבים מחדש את קרטון החלב ואוטמים טוב טוב את המקומות בהם פתחנו אותו. המטרה היא להפוך אותו שוב למיכל שמסוגל להכיל נוזלים.
מערבבים בערך כוס אבקת מלט עם מים. המרקם הרצוי- בלילת פנקייק או יוגורט סמיך. לא לשכוח!!! לא שוטפים שאריות בטון בכיור! זכרו שמדובר בפסולת בנייה שסותמת את הצנרת! חשוב חשוב. שאריות לפח!
מכניסים את התבנית הפנימית שלנו ומשקיעים בבטון. כדי למנוע ממנה לצוף ולזוז מוסיפים משקולת כבדה כלשהי, ושמים לב שהיא לא רק משאירה את התבנית שקועה, אלא גם שומרת על מרווח אחיד בין התבנית הפנימית לקרטון החלב.
לאחר 24-48 שעות (תלוי כמה אומץ יש לכם) מתחילים לקלף ולחתוך בעדינות את הקרטון. בשלב הזה הבטון עדיין קצת לח ורך יחסית, אז תתרגשו בעדינות.
יההה! זה הרס אותי מרוב שזה יפה.
מפרקים את התבנית הפנימית (חותכים, תולשים, מה שנדרש). אחרי שנותנים לכלי להתייבש עוד איזה יום, אפשר כבר לאחוז בתחרה העדינה ביד בוטחת, ולשייף את השפה עם נייר לטש.
אני באמת מאמינה שכל אחד זכאי לדעתו, אבל מי שלא חושב שזה שוס היסטרי הוא במבה עבשה. הנה, אמרתי את זה.
מכינים כזה? דומה? אחר? שלחו לי!
שבוע נהדר!
שירה
Gratuluję świetny pomysł! Na pewno wypróbuję.
!Thanks for your excellent explanation
תודה על ההסבר.
עשיתי ויצא לי סוף הדרך.
עשיתי את היציקה בתוך קרטון חלב של 2 ליטר והתבנית הפנימית היתה קרטון חלב של 1 ליטר.
חסך לי את החיתוך וההדבקה של התבנית הפנימית.
דבר נוסף, צבעתי הכל בצבע אקריליק שחור ואחרי שהתייבש, "תיקתקתי " בעדינות עם ספוג ספוג בצבע אקריליק לבן וזה הדגיש את התחרה.
חבל שאני לא יכולה לצרף תמונה.
אלפי תודות לך ולהסברים הנפלאים שלך
מירי, זה נשמע מהמם! אשמח מאד לראות תמונה! shira@evenyaru.com
שמחה מאד שניסית והצלחת, זה תמיד מרגש לשמוע 🙂
הולכת לנסות עם מלט לבן בערבוב עם חול ים …
וואו…זה באמת מדהים…אני חייבת לעשות
הי שירה,
הבלוג שלך מקסים! וממש עושה חשק ליצור!
אני רוצה להכין כלים כאלו מהממים, אבל רוצה להחליף את ההטבעה של התחרה בהטבעות של מכוניות..? חשבתי להשתמש במדבקות תלת מימדיות של מכוניות.. נראה לך שזה יכול להיות אפשרי?
תודה רבה!
הגר
הי הגר!
שמחה שאהבת 🙂 בעקרון אמור לעבוד נהדר. הייתי מנסה לפני בכלי קטן, כוסית חד פעמית או מיכל יוגורט, ואם מצליח- עוברת לכלי גדול יותר.
בהצלחה!
כבר שנים אני מפנטזת לשחק עם בטון ..מאוד אוהבת אותו כחומר . אולי בסוף אגיעה לזה בעקבות פוסט שלך . תודה
מהממוש.
אחרי ששידרגתי חנוכיה (תראי בפוסט אצלי בבלוג) הבטחתי להכין חנוכיה מבטון, ונעזרתי בהדרכה שלך. היא עדיין ביבוש והכנה. נקווה לטוב:-)
נהדר! את חייבת לשלוח לי תמונה של המוצר המוגמר!
אין דברים כאלה!!!
אם יום אחד תעשי סדנא כזאת, אני בפנים 🙂
גילי- אני צופה בעתיד הלא רחוק סדנאות בטון מגניבות מאד… בקרוב! וממליצה לך לנסות בבית
הי שירה
רציתי רק לומר, שראיתי הרבה דברים יפים בחיי,
אבל זה אחד היפים.
וואאוווו גדול מאוד!!!
תודה רבה רנה!!! איזו מחמאה נפלאה
אין עליך.
זה מושלם!
טוב, השילוב בין הבטון הגס והמחוספס לבין התחרה הוא גאוני! והתוצאה אסטתית להפליא
מכירה את הפוסט הזה? http://esmeraldas.bellablogit.fi/diy-betonivalaisin/
היא ציפתה אהיל פלסטיק פשוט של איקאה בבטון! אני תוהה עד כמה זה ישים. זה לא שוקל המון? איך מצפים את האהיל בשכבה דקיקה מספיק של הבטון כדי לשמור על משקל מינימלי? ובכלל- איך מצפים את זה? אני מניחה שאי אפשר למרוח או לצבוע כמו עם צבע…
בכל אופן- אם יש לך רעיונות (או חשק לנסות גם!) אשמח להתעדכן 🙂
לא יצא לי להתעסק עם בטון עד כה וממש מתחשק לי. זה חומר פשוט יפיפה! (סבי ז"ל שהיה קבלן בניין כל חייו ותמיד עבד פיזית בשטח, יחד עם הפועלים שלו, בטח היה משועשע מהעובדה שדווקא הבטון החשוף נראה לי יפה כל כך. אבל זה באמת משגע בעיני)
הי שרון! שמחה שאהבת 🙂 לגבי האהיל ששלחת, שהוא מהמם! יש שתי אופציות: אפשר למרוח באמת שכבה דקיקה של בטון, לחכות שתתיבש ואז על גביה למרוח שכבה נוספת שאותה בסופו של דבר ייראו. אם השכבות דקיקות המשקל לא נורא- ישקול כמו אהיל ברזל לצורך העניין. הדאגה שלי היא אחרת- הפלסטיק חלקלק והבטון (תערובת על בסיס מים) יחליק ממנו ולא יצפה אותו היטב. אולי למרוח או לרסס צבע יסוד לפני שמתחילים יעזור. אפשרות נוספת היא צבע במרקם טיח, מוצר חדש יחסית שיש לנירלט ולטמבור. בוחרים גוון בטוני ומיישמים לפי ההוראות. מקבלים מראה בטוני בלי להשתמש ממש בבטון 🙂
דרך הביצוע ממש באותו בלוג:
http://esmeraldas.bellablogit.fi/category/diy/page/9/
יש לקנות בחנויות חומרי בניין שליכט בטון ואז עם שפכטל אפשר למרוח שכבה יחסית דקה וזה גם שוקל מעט מאוד – אני פעם ציפיתי עם זה רהיט וזה נהדר – יש את זה גם במגוון צבעים .
אחרי שהכנתי את הפמוטים (בדיוק. לא בערך. ויצאו מושלמים!!!) נשארה לי שקית מלט כמעט מלאה.
אני כל כך הולכת לבצע גם את הפרויקט הזה!
אגב, אם אין ספריי דבק (כי פעם בחיים אני רוצה לבצע פרויקט שלא קונים עבורו שום דבר חדש)- סתם דבק סטיק לא יעשה את העבודה? או פודג' מוד מרוח דקיק?
איזה כיף שיצא מושלם!!! רוצה לראות! לגבי הדבק – ספריי דבק הוא ספריי חזק מאד, ממש כמו דבק מגע. לא חושבת שסטיק יעשה את העבודה… אולי דבק נוזלי חזק מאד, במריחה אחידה וזהירה (שלא ייזל בין החורים של התחרה). בכל מקרה ספריי דבק זה כלי מעולה ויש לו חיי מדף ארוכים מאד. פורים מגיע עוד מעט – הזדמנות להשמיש אותו שוב 🙂
מג – פאקינג- ניב!!!!
הו כמה שזה יפה!!
ממש מתחשק לי לנסות!!!
השילוב של בטון וקרושה פשוט מהממם! ממש מרגיש אורבני בקרקוב 🙂
האתגר הבא: הכנת אוגדן תואם לשולחן/מדף..
מקסים , גם התוצאה אבל בעיקר הסבר תהליך העבודה ( גם מי שלא ירוץ להכין , לפחות פגש במקצוענית)
לא, פשוט כל הדרכה שאת מעלה היא לא פחות ממושלמת!
אני לא במבה עבשה, זה בטוח!!
מקסים!
🙂
הדרכה יפיפייה והתוצאה מקסימה! רק לאחרונה התאהבתי ביצירה בבטון ובכלל במראה שלו בתוך הבית ולאו דווקא בחוץ, ואני מפחדת לשחק איתו עדיין. חיזקת את הבטחון שלי לנסות.
תודה לך על ההשראה.
ואוו את משהו את!!! הנה אמרתי את זה (:
מושלם!!! איזו הדרכה כיפית וברורה 🙂
תודה!
עשית לי חשק לחפש בטון
למה לקלף כשהבטון עדיין רך ולא לחכות לייבוש מלא?
אפשר לחכות שיתייבש הבטון לחלוטין (הוא מתבהר) אבל זה ייקח הרבה זמן בתוך התבנית. אם מקלפים את התבניות הכלי חשוף ומתייבש מהר מאד. כשהבטון קשה לחלוטין הקילוף של התחרה עלול גם להיות קשה יותר, אבל לא ניסיתי 🙂 אם את מנסה דווחי!